Trobada en línia amb els mentors i mentores de la Institució

Trobada en línia amb els mentors i mentores de la Institució

La sessió va servir per agrair la tasca dels mentors i fixar els nous reptes i objectius de l’acompanyament al professorat nou

El 9 de setembre passat es va celebrar una sessió en línia amb els mentors i mentores del professorat nou. Una reunió on es va parlar sobre com la tutoria personal, familiar i professional són el gran repte i camí de les nostres escoles.

El mentor és la clau d'un programa de formació de talent jove que gira entorn 4 aspectes fonamentals:

  • Crear espais i facilitar vincles.
  • Reflexionar en la tasca docent en clau de competències.
  • Adaptar-nos a les necessitats generacionals.
  • Donar feedback.

En la benvinguda a la Jornada, Teresa Martínez, consellera delegada de la Institució, va agrair la feina dels professors que acompanyen a altres professors, i els va encoratjar a continuar donant força al programa de talent jove.

I és que, aquest curs 2022-2023 80 mentors de totes les escoles i 86 professors assumeixen la responsabilitat d’alinear les necessitats, aspiracions i motivacions dels nous docents amb els compromisos que adquirim amb les famílies.

Teresa Martínez va destacar, sobre la tasca dels mentors, que “és necessari tenir algú que ens llegeixi, ens interpreti, ens miri, ens digui”. I va aprofitar per recordar que “una vida entregada a la docència val la pena”. També va agrair als mentors i als professors “aquesta tasca que feu i reconèixer el talent que teniu, a més de la gratitud que us volem fer arribar per com feu aquesta feina amb l’escassetat d’espais i temps que hi ha actualment”.

A continuació, una professora de La Vall, Marta Muñoz, va compartir la seva experiència en el programa durant tres anys. Va explicar com l'ha ajudat a créixer professionalment per prendre consciència del seu potencial, les seves inseguretats i pors. Sobre els mentors, va destacar la tranquil·litat i seguretat que aporta tenir una persona de suport: “L’acompanyament ajuda a conèixer i viure l’ideari, sentint que formes part d’un equip i sentint-te valorat, assistit i no jutjat”.

Pla de formació AAA: acolliment, acompanyament, i assessorament
Imma Font, responsable del seguiment dels professors durant els primers anys, va detallar el programa de talent jove, que neix dels mateixos professors, concretament d’un Focus Group que es va fer amb 19 professors nous ara ja fa cinc anys. En síntesi, ens van demanar atendre tres necessitats: persona de referència, acompanyament i dosificar la informació per assimilar.

Ens van demanar treballar la confiança, acceptació, seguretat i acompanyament (acrònim casa).

Pla d’acolliment i benvinguda
Comença quan el professor enceta la seva feina amb nosaltres i se li proposa participar en unes jornades inicials a l’escola, i més endavant amb tot el professorat d’Institució.

En aquestes jornades s’aprofundeix en la missió, visió, projecte pedagògic i la presentació de les competències d’un professor a Institució. Els inicis d’una feina comporten moltes tensions que cal fer costat especialment en la tasca docent.

Pla d’acompanyament
Un programa de formació fet a mida pels nous professors on s’assigna un mentor i directiu responsable que acompanyen al professor novell en les seves necessitats més enllà de l’organització escolar pròpia.

La tutoria personal, familiar i professional són el gran repte i camí de treball de les nostres escoles.

La tutoria personal, familiar i professional són el gran repte i camí de treball de les nostres escoles.

Pla d’assessorament i formació
Durant els tres primers anys hi ha un programa d’activitats formatives que segons l’etapa i feina encomanada es va anant configurant. Tot comença en les jornades inicials del Programa B1, un programa fet a mida pels professors novells on s’aprofundeix en l’essència de les escoles, com entenem l’educació i com treballem.

En aquestes jornades, tenim l’oportunitat de conèixer les noves incorporacions de totes les escoles i indrets de Catalunya i Palma de Mallorca. És una formació centrada en el projecte professional en la que s’expliquen les sis competències i fortaleses d’un professor d’Institució.

Durant el curs s’ofereix un Coaching pedagògic i metodològic a més d’una formació en línia a través d’una plataforma educativa, i es promouen unes entrevistes personals i si s’escau observacions d’aula.

Aprofitem per agrair als 80 mentors de totes les escoles la seva dedicació i el seu sí incondicional per acompanyar el projecte professional del professorat que ara comença.

Ethical leadership
News