usuari 
passwd 
        
 

SEGUEIX-NOS

|

Fes-los pensar que tot comportament poc ètic pot tenir conseqüències tant o més greus que a la vida real."

6. Ensenya’ls a comunicar-se amb eticitat i seguretat
in_TAC
16.09.2010
6. Ensenya’ls a comunicar-se amb eticitat i seguretat

Recorda les tres C: contacte, contingut, conducta. Ensenya’ls a desconfiar de qui no coneixen i a evitar contactes no desitjats. Ajuda’ls a entendre que tot el que pengin és per sempre i pot fer-se públic en qualsevol moment.

Les tres C ens ajuden a recordar els tres aspectes que hem de tenir en compte a l’hora de relacionar-nos al ciberespai. Com a la vida real volem que els nostres fills siguin prudents i sàpiguen protegir-se, però també que siguin responsables i solidaris.

En què es basen les tres C?

Contacte: ensenyar-los a escollir bé els seus contactes. Fer-los conscients que quan ens comuniquem amb persones que no coneixem, mai sabem qui està a l'altre costat, ni quines intencions té.

Contingut: ensenyar-los a seleccionar continguts d’interès que a més són adequats, i a ser conscients de les possibilitats de trobar material inadequat segons les seves accions. Conèixer a quin material poden accedir per veure, descarregar, enviar o rebre i ajudar-los. També caldrà ajudar-los a entendre que el que publiquen en Internet és permanent, queda emmagatzemat, és a dir, encara que ho esborrin deixa “empremta digital”, i qualsevol ho pot agafar i utilitzat al cap dels anys.

Hem de tenir en compte que tot el que publiquem a Internet es guarda als servidors privats de la website i els seus propietaris en poden fer el que vulguin. Per exemple en el moment d’acceptar el contracte d’ús de la xarxa a facebook l’usuari cedeix la propietat exclusiva i perpètua de tota la informació que publiqui i facebook podria utilitzar aquesta informació com desitgés.

Conducta: ajudar-los a entendre que la xarxa no és anònima, darrera de les pantalles hi ha persones. La seva conducta ha de ser la mateixa quan estan connectats i quan no ho estan, protegint la seva reputació i la dels altres.


AMB ELS MÉS PETITS
Una bona eina per introduir-los en les tres C és crear algun compte a un món virtual per nens petits on poden interactuar i jugar protegits, i alhora aprendre a seleccionar contactes, a compartir i comunicar-se amb eticitat. Dues bones opcions són:

Vídeo per reflexionar i aprendre:


AMB PRE-ADOLESCENTS
En cas de que naveguin per Internet és convenient fer-ho amb ells o molt a prop d’ells, i aprofitar per donar model i ensenyar-los a respondre segons quines actituds, a deixar de banda una conversa que no interessa o saber quina informació no han de donar mai per Internet, etc.

Aquesta edat es la ideal per ensenyar i aprendre les 3 C, els agrada compartir i estan disposats a aprendre dels pares i amb els pares.

A la mateixa xarxa podem trobar l’ajuda que necessitem per aprendre i ensenyar-los:

  • Mirant i comentant un vídeo Youtube per explicar la actitud i conducta correcta envers els continguts i les persones a la xarxa:
    http://www.google.com/support/youtube/bin/answer.py?answer=126261&hl=es-MX
  • Llegint, primer nosaltres i desprès amb ells, la política de seguretat i privacitat de la website que volen utilitzar. Decidint també amb ells si ho veieu convenient si convé utilitzar-la i com. Per exemple es pot decidir de compartir el compte amb els pares si no tenen edat. Això els ajuda a donar-se’n dels riscos de la xarxa i de la importància de que esteu a prop quan naveguin.A la majoria de les webs podem trobar aquestes polítiques al peu de la pàgina inicial al costat del copyright. El següent link correspon a Youtube:
    http://www.youtube.com/t/privacy_at_youtube

AMB ADOLESCENTS
Encara que els nostres fills tinguin edat legal per ser usuaris de la majoria de webs, com a pares no els podem deixar sols. La majoria d’adolescents no es preocupen de conèixer les polítiques de seguretat i privacitat de les webs ni les conseqüències de les seves accions a Internet.
A més d’animar-los a llegir aquestes polítiques, el millor es parlar-hi sovint amb ells.

Més informació al punt 7.

|