usuari 
passwd 
        
 

SEGUEIX-NOS

|

En edats que encara no han après a fer-ne un bon ús, no podem assumir riscos que no podem controlar."

5. Controla i posa límits a l’ús que fan d’Internet
in_TAC
17.09.2010
5. Controla i posa límits a l’ús que fan d’Internet

Posa l’ordinador en un lloc central de la casa on puguis acompanyar-los, controlar el que fan i el temps que hi dediquen. Tenir l’ordinador a la seva habitació o disposar d’un smartphone amb connexió implicaria assumir un munt de riscos.

En el punt 3 hem comentat que l’ús d’Internet –com altres aspectes de la convivència familiar–cal que estigui sotmès a unes normes establertes pels pares. Unes normes parlades, i més o menys raonades que serviran per educar els nostres fills.

En aquesta qüestió hi ha tres actituds possibles. En primer lloc, el que es coneix com mediació activa: intervenir simultàniament d’alguna manera o altra mentre els nostres fills estan navegant. Per exemple, preguntant que estan fent, fent un cop d’ull quan estan navegant,navegant amb ells; etc. També entren en aquest apartat les prohibicions raonades. És, sens dubte, la millor estratègia educativa i no només amb aspectes relacionats amb la tecnologia. 

Es pot caure, en segon lloc, en una mediació passiva: quan es revisa a posteriori informació a l’ordinador per veure què han estat fent, o es miren els seus missatges, o se sotmeten els fills a una mena d’interrogatori. Això els posa sota sospita, justificada o no, i no contribueix a crear un clima de confiança, fonamental en l’acció educativa. Les prohibicions sense raonament de cap tipus també són una manera de mediació passiva. 

També es pot donar el cas que no existeixi cap mena de mediació per part dels pares. Els nois queden absolutament abandonats dintre de l’oceà del ciberespai.

En tot cas, sovint el problema més gran que hi trobem és controlar el temps que hi dediquen, ja que sembla que mai no en tenen prou. Una manera fàcil, que els pot servir també a ells com autocontrol, és posar l’alarma del mòbil perquè els avisi quan el temps pactat s’acabat. També existeixen uns programes de control de temps pensats per a la família.

No hem d’oblidar, tanmateix, que per moltes regles que els posem serà el nostre exemple el que els donarà la pauta fonamental. Si estem sempre buscant el darrer model de mòbil, si ens connectem a Internet per matar el temps, si no aparquem (i apaguem) el mòbil en moments de reunió familiar, les normes familiars que posem no tindran gaire credibilitat davant dels nostres fills.

Vídeo per reflexionar i aprendre:


|