usuari 
passwd 
        
 

SEGUEIX-NOS

|

Evitem que la navegació per Internet sigui l’activitat habitual quan no hi ha altres coses a fer."

3. Posa les teves regles de joc
in_TAC
19.09.2010
3. Posa les teves regles de joc

Internet obre noves possibilitats i noves responsabilitats per als pares. Tria unes normes d’ús adequades a l’edat i les necessitats de cada fill que et permetin conèixer i saber què fan respectant la seva privacitat i afavorint la confiança.

Quan pensem les nostres regles de joc hem de comptar que ens han d’ajudar a educar els fills perquè facin un ús responsable de la tecnologia. Tot seguit us suggerim les que aconsellen els experts ordenades de més a menys important.

Sobre la ubicació dels ordinadors

 1. Situarem l’ordinador en un lloc compartit per tota la família: la sala d’estar, el rebedor, la cuina… 
 2. Evitarem que la navegació per Internet es faci en llocs on els pares no acostumem a passar i els menors se senten sense cap mena de supervisió.
 3. En la mesura que hi hagi altres dispositius que permetin navegar per Internet (portàtils; telèfons mòbils, consoles de videojocs, etc.), ens estalviarem problemes si, en lloc d’instal·lar la xarxa wi-fi, mantenim la connexió per cable Ethernet en un lloc de pas.

Sobre el temps d’utilització

 1. Evitarem que la navegació per Internet sigui l’activitat habitual quan no hi ha altres coses a fer.
 2. La xarxa s’utilitza amb un objectiu concret (fer deures, comunicar-se amb els amics,...) i amb un temps establert, variable depenent de l’edat i les circumstàncies. 
 3. Amb nens de primària, l’ús d’Internet i d’altres mitjans tecnològics es pot quedar perfectament limitat als caps de setmana, i a mesura que van creixent es poden ampliar aquest temps, però sempre dins d’uns límits i objectius clars.
 4. Evitarem l’ús nocturn, que comporta dèficits de son i més riscos.
 5. És desaconsellable que els menors tinguin Internet al mòbil: és molt difícil limitar-ne l’ús.

Sobre la privacitat

 1. Hem d’explicar clarament als nostres fills la importància de limitar al màxim les dades personals que posem a Internet. 
 2. Hi ha  una sèrie d’informacions que no cal donar en cap cas (el número de telèfon, per exemple), ja que les persones que les puguin necessitar, segurament ja les tenen. Els nostres amics (el reals) ja  coneixen les nostres aficions, no cal que les expliquem al món.
 3. De les informacions que donem, tindrem clar qui les pot veure. A les xarxes socials, per exemple, existeix el panell de privacitat, que no és utilitzat per un bon nombre de menors. És útil investigar aquesta eina, juntament amb els nostres fills, per limitar la nostra informació a persones que no coneixem.

Sobre el respecte als altres

 1. Per penjar de forma pública fotografies o vídeos d’altres persones (i especialment si són menors), cal demanar permís. El respecte a la intimitat de cadascú exigeix fer una consulta a la persona interessada.
 2. Evidentment, en cap cas es pot publicar material que pugui servir per ridiculitzar un amic o un company de l’escola. Difondre informacions sobre altres persones amb mala intenció és un límit que els nostres fills haurien de tenir clar que no es pot traspassar de cap manera i que comporta conseqüències legals.
 3. Cal reflexionar amb ells que aquest comportament pot fer molt mal a ells mateixos i a les altres persones.

  Més informació als punts 6 i 10

Sobre la forma de navegar

 • Els menors són multitasca, és a dir, poden estar navegant per Internet a la vegada que veuen  la televisió, berenen i fan els deures. Aquesta  dispersió no és bona i no ajuda a la concentració. Es  aconsellable que facin una cosa darrere l’altra, bé i amb concentració.

Vídeo per reflexionar i aprendre:Netiquette es un codi de conducta per Internet, ens ajuda a comunicar-nos amb “etiqueta” a la xarxa. Conèixer els codis Netiquette ens pot ajudar a posar les nostres regles de joc a casa. En el següent vídeo podem veure algunes Netiquetes per les xarxes socials: 


|