usuari 
passwd 
        

maig 2019

12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 

SEGUEIX-NOS

|

La pel·lícula s'estrena el 25 de març"

Cóm va nèixer
a fons
14.03.2011
Cóm va nèixer "Encontrarás Dragones"?

Es tracta d'un drama èpic, escrit i dirigit per Roland Joffé, ambientat en la guerra civil espanyola, que tracta qüestions com la santedat i la traïció, l'amor i l'odi, el perdó i la violència, així com la recerca del sentit de la vida.

Com va nèixer Encontrarás Dragones?

Els productors Ingnacio Gómez-Sança i Nacho Nuñez van viatjar a Holanda on Roland Joffé estava filmant una pel.lícula. Li van oferir el projecte i Joffé ho va rebutjar en un primer moment. El director va declarar en una entrevista recentment: Un dia, un dels productors de la pel lícula va venir a Holanda per convèncer-me que fes la pel.lícula. Portava diversos llibres i materials, inclòs un DVD sobre Josepmaria. Vam tenir un dinar molt, molt agradable i, tornant a casa, a peu, pensava: No tinc ganes de fer aquesta pel lícula. Tinc un altre projecte ambientant a lÍndia, i he treballat molt per aconseguir-ho.nbsp;En altres paraules, pensava que era un oferiment molt, molt bó, i havia apreciat realment el dinar, però pensava rebutjar-lo.

Era una nit destiu, de manera que vaig sortir al jardí, amb una copa de vi a la mà, vaig posar el DVD en el meu lector, i em vaig asseure davant lordinador per escriure una breu carta en què rebutjava el projecte. Mentrestant, el DVD seguia funcionant. Un moment de la narració em va cridar latenció: Josepmaria es dirigia a una multitud i una jove aixeca la mà i diu: Tinc una pregunta, sóc jueva, el meu més fervent desig és convertir al catolicisme. Però sóc menor dedat i els meus pares no mho permeten .Josepmaria, sense parpellejar, respon: Et dic que siguis molt bona amb els teus pares. Que tinguis paciència, que preguis. No mostris cap gest dinsurrecció. Està clar? Vol molt als teus pares [...] I mai una paraula de crítica dels teus pares. Has de estimar-los amb tota lànima. I mostrar-lo amb els fets. Dacord? Bona filla seràs de Crist si bona filla ets dels teus pares.

Al veure aquest moment del vídeo, em deia: Quin moment meravellós!
Quin moment meravellós, inesperat, i sobretot venint duna organització de la qual tot el món sesperaria que digués el contrari. Vaig apagar el DVD. Vaig deixar descriure la carta. Em vaig posar la gorra de director de cinema i vaig escriure una escena en què Josepmaria apareix amb un home, a punt de morir, a qui ja coneixia, que li diu que és jueu i que el seu somni és convertir-se.

Vaig escriure lescena de cap a peus, sense deixar de pensar: tinc realment ganes de veure això en una pel.lícula. Però, no ho veuré mai si no faig la pel.lícula, oi?
En lloc de la primera carta que em disposava a redactar, vaig escriure tot el contrari, però amb condicions, volia disposar de tota la llibertat de creació per a fer-ho com voldria i no seguir una línia de part i havia de seguir la meva pròpia veritat.

Segons ha publicat al New York Times: al reescriure el guió, Joffé va crear un convuls argument en el qual un jove periodista distanciat del seu pare descobreix una oculta connexió entre aquest i Escrivà. En el procés de documentació per elaborar el guió, Joffé va viatjar a Espanya, Itàlia i Llatinoamèrica.

¿Coneixia Roland Joffé alguna cosa sobre Sant Josepmaria o sobre lOpus Dei?

En declaracions a una altra entrevista, publicada per Zenit, Joffé explicava que no tenia cap idea preconcebuda sobre Josepmaria, havia escoltat alguna cosa sobre ell, però va ser el passatge del DVD el que que va suscitar el seu interès per realitzar la pel.lícula. Sentia que encarnava una mica del seu combat, que interpelaría a tots els éssers humans duna manera meravellosa, i que aquesta història que volia explicar és la que té aquesta pel.lícula, diu Joffé.
Va pensar que podia ser interessant explicar una història moderna sobre un home que va ser santificat el 2002, per Joan Pau II. Crec que linteressant és que la història compte que el diví pot trobar-se en la quotidianitat: tenir fills, una família, amics ..., Va declarar en una entrevista concedida al diari Clarín: Ñexperiència religiosa pot passar encara al que no és religiós.També em va agradar la idea que qualsevol ésser humà pot ser un sant. Aquesta és una visió bella de la vida, va afegir.
En un altre context va explicar: Josepmaria va haver de prendre decisions molt difícils en un context molt difícil. Acceptava la diversitat en una època en què sexigia a la gent manifestar la seva posició política. Vaig voler honorar la idea de Josepmaria de trobar el sentit de la vida a la vida de cada dia.nbsp;
També li van preguntar sobre el propòsit de la pel.lícula, al que ell va respondre: El propòsit de la pel.lícula no és parlar de lOpus Dei, sinó el de preguntar-se sobre què significa estar viu. I parla sobre emocions humanes: odi, desig, adoració, experiència religiosa, física ...No es tracta duna pel.lícula sobre Josepmaria, sinó sobre els éssers humans, amb els seus amors, els seus odis, els seus errors ... una història sobre les coses que fem per trobar-li un sentit a la vida.

De la Guerra Civil

Un altre dels grans temes que tracta Trobaràs Dracsés la Guerra Civil espanyola.
Totes les crítiques realitzades sobre la pel·lícula coincideixen que el tema està tractat des duna perspectiva diferent de tot el que shagi pogut filmar abans i que Joffé aconsegueix mostrar el que va passar sense caure en el partidisme.

El mateix director deia en una entrevista:Hauria estat fàcil prendre partit, però daquesta manera hagués traït leix central de lactitud amb què volia explicar aquesta història.La història, com bé se sap, és partidista, escrita pels vencedors i reescrita pels vençuts. A la guerra civil espanyola, els dos bàndols tenien ideals i el seu propi sentit de la virtut.Com els moviments polítics de la resta dEuropa, les persones dels dos costats de la demarcació política van començar a demonitzar laltre camp.nbsp;Però les divisions, que a Europa es van convertir en divisions nacionals, a Espanya van ser fratricides i van deixar cicatrius psicològiques profundes i difícils de sanar.


Objectiu


Però què perseguia Joffé amb Envcontrarás Dragones?
Deixem que ell mateix contesti: Volia fer una història centrada en el que lamor porta al món, i mostrar el que succeeix en el món quan falta lamor. ;El que mostra el film és que el perdó és possible.
galeria de fotos
Left
  • Cóm va nèixer
  • Cóm va nèixer
  • Cóm va nèixer
  • Cóm va nèixer
  • Cóm va nèixer
Right
|