usuari 
passwd 
        

Arabell Educació Infantil

Sopa de pistons amb pilotetes
Filet d’halibut al forn amb patates
Iogurt natural

Arabell

Sopa de pistons amb pilotetes
Filet d’halibut al forn amb patates
Iogurt natural

 

SEGUEIX-NOS

|

INSTITUCIÓ

Juntament amb Àngels Domingo"

Viqui Gómez publica
projectes
08.05.2014
Viqui Gómez publica "La práctica reflexiva"

Les autores són creadores i impulsores de la Plataforma Internacional Pràctica Reflexiva que reuneix experts en metodologies formatives basades en la reflexió, de 52 països diferents.

Aquest llibre, orientat a la pràctica, es dirigeix ​​a aquells docents, formadors, pedagogs, professionals de l'educació i responsables d'institucions educatives, interessats a potenciar el desenvolupament professional mitjançant metodologies basades en la reflexió.

La novetat editorial ofereix als seus lectors una base conceptual sòlida sobre què és exactament la pràctica reflexiva i l'aprenentatge reflexiu i analitza el potencial didàctic que té la pròpia experiència per al desenvolupament personal i institucional.

I quina és la finalitat principal del llibre? Ensenyar a educadors i formadors a convertir la reflexió ocasional en reflexió metodològica de manera que reverteixi en la millora pràctica. Es tracta, sens dubte, d'una proposta formativa innovadora que aconsegueix una articulació profunda del coneixement teòric i el coneixement pràctic.

Aquest llibre presenta en les seves pàgines una acurada selecció del coneixement teòric i pràctic de la Pràctica reflexiva i, sense esgotar la temàtica, es proposa contribuir al desenvolupament de docents reflexius que aprenen de la seva pròpia pràctica.

Les autores, que acumulen una extensa experiència docent, posen a disposició del professorat les investigacions sobre la reflexivitat així com l'experimentació de la pràctica reflexiva que han portat a terme personalment en diversos contextos de formació docent a Europa i Amèrica. La seva dedicació a nombrosos projectes innovadors de capacitació, formació i desenvolupament docent, i de formació de formadors les ha impulsat a desenvolupar diferents metodologies basades en la reflexió.

Els primers capítols del llibre exposen la necessitat de promoure el desenvolupament professional del docent així com els trets competencials que requereix aquesta professió al segle XXI (cap. I). Així mateix els capítols II, III, IV i V faciliten al lector les bases conceptuals de la Pràctica reflexiva amb l'objectiu de facilitar un coneixement científic de la noció i de la seva consistència com a metodologia formativa.

En segon lloc, en el capítol VI, les autores després d’aproximar el lector a les propostes i models reflexius del segle XX, presenten els seus propis models actuals (2008-2013) plenament formalitzats i alhora experimentats en fòrums avançats de desenvolupament docent els quals han estat valorats positivament pels participants que els han emprat per millorar la seva pràctica docent.

Finalment les autores destinen la tercera part del llibre a presentar una valuosa selecció d'instruments i eines per al desenvolupament de la reflexivitat docent en contextos formatius o d'aprenentatge professional. Es tracta d'un instrumental inèdit però ben experimentat i que ha mostrat la seva efectivitat mitjançant investigacions avaluatives. Els instruments més senzills serveixen per despertar la reflexivitat docent i altres més elaborats per desenvolupar la competència reflexiva del docent davant de situacions reals de la professió.

Cada capítol conclou amb una proposta de desenvolupament reflexiu que convida el lector a transferir a la seva pràctica docent alguns continguts del capítol.

El llibre amb les seves suggeridores propostes formatives, models i instruments pràctics ensenya com emprendre i guiar la pràctica reflexiva individual, grupal i institucional. El repositori formatiu que les autores presenten  ha estat experimentat amb èxit en diferents països amb docents de les diferents etapes i nivells educatius. També s'han aplicat a altres col·lectius ja que la pràctica reflexiva metodològica és vàlida, també, per altres professionals. El material admet variacions en la formalització en funció del context del l’estil personal de cada docent o formador.

Practica reflexiva. Bases, models i instruments, constitueix un referent obligat per a la innovació en desenvolupament docent i per impulsar la formació pràctica en la Universitat mitjançant l'orientació reflexiva del currículum així com des dels Practicum o pràctiques universitàries.


Les autores

Àngels Domingo Roget ([email protected]), és llicenciada en Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona i Doctora en Pedagogia per la Universitat Internacional de Catalunya (Espanya). Treballa com a docent, investigadora i consultora en diverses universitats d'Europa i Amèrica. És experta en aprenentatge reflexiu, desenvolupament docent i pràctica reflexiva. Lidera la Plataforma Internacional Pràctica Reflexiva que investiga, difon i aplica metodologies formatives basades en la reflexió. És autora de llibres, publicacions científiques i articles d'innovació educativa.

M. Victòria Gómez Serés, ([email protected]), és llicenciada en Ciències de l'Educació, mestra i Doctora en Pedagogia. Està dedicada a la docència i la investigació educativa. Experta en competències i metodologies docents, imparteix cursos, tallers i seminaris per a docents en formació sobre les competències docents i en especial la competència reflexiva. És impulsora de la Plataforma Internacional Pràctica reflexiva. Vocal del Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC). 


La práctica reflexiva

Autores: Àngels Domingo, M. Victòria Gómez

Editorial: Narcea (www.narceaediciones.es)

Data  d’ edició i ciutat: abril 2014, Madrid (España)

Nº de pàgines: 152

Col·lecció: “Educación Hoy. Estudios”/ Cód. EE128

ISBN: 978-84-277-1999-6

Idioma: castellà

PVP 17,50€ (amb IVA)


|