usuari 
passwd 
        
CA | ES | EN
 

SEGUEIX-NOS

|

INSTITUCIÓ

La psicomotricitat és un aspecte molt important que forma part del desenvolupament integral dels nens"

Psicomotricitat
sobre nosaltres
11.03.2014
Psicomotricitat

És important treballar la psicomotricitat en edats primerenques ja que afavoreix el desenvolupament neurològic, cognitiu, psicomotor i afectiu de l’infant i ajuda a establir una bona base d’ aprenentatges.

És primordial exercitar els patrons bàsics (arrossegament, croqueta, gateig, caminar, córrer),  l'escala de braquiació (escala col·locada en posició horitzontal penjada del sostre a una altura determinada de manera que l'infant en passar-la no toqui els peus a terra) i la psicomotricitat creativa.

Objectius dels patrons bàsics:

-Assolir una bona coordinació “óculo – manual”

- Garantir un bon desenvolupament global i segmentari  de la persona.

Objectius de l'escala de braquiació:

-Millorar el to muscular, la pressió i la força de la mà

-Afavorir la coordinació ull-mà

-Oxigenar el cervell

-Potenciar la integració inter- hemisfèrica.

-Donar una nova informació al cervell (recolzem les mans i no els peus, això dóna nova informació al sistema nerviós).

-Estimular la producció de mielina (afavoreix la circulació de la informació pels circuits neuronals).


La psicomotricitat és un aspecte molt important que forma part del desenvolupament integral dels nens.

L'etapa d'educació infantil és una etapa que es caracteritza per la importància del desenvolupament en tots els processos maduratius del nen, des dels purament motors als afectius, socialitzadors i cognitius.

El nen amb les activitats de psicomotricitat, adquireix nocions espaials, temporals i de lateralitat relatives al seu cos, als objectes i a situacions que li faciliten l'adquisició de nous aprenentatges.

Així, desenvoluparem les habilitats motrius dels nens:

  • Referides a la motricitat fina
  • La pinça
  • Referides a la motricitat gruixuda
  • Referides als coneixements i domini del propi cos (esquema corporal, control i ajust postural, respiració, relaxació, etc.)
  • Referides a la locomoció (desplaçaments, salts, etc.)
  • La manipulació com són els llançaments i les recepcions
  • La coordinació. 

ESTIMULACIO PRIMERENCA: Tacte, olfacte

Mitjançant l’estimulació primerenca, treballem també el tacte, que ajuda al desenvolupament integral del nen.

Deixem  que el nen explori, examini diferents  textures, diferents materials com cotó, guants de llana, paper, cartró, sorra....

Juguem també al “joc dels olors“ per estimular l’olfacte. És somament important per obrir nous  canals d’informació i per al creixement de l’infant.

Es pretén ensenyar al nen l’habilitat per poder olorar, i manifestar  certes reaccions davant qualsevol estímul olfactiu. Olorem boletes perfumades, cotó impregnat amb colònia, menta, llimona, mango, mandarina i diferents espècies. 

EL PASSEIG

El passeig és una font molt important d'estímuls i benestar per al nadó. Durant el trajecte, l'infant observa tot el que l'envolta: arbres, flors, gent, edificis... mentre rep totes les sensacions que l'aire transporta:  olors, brisa, sorolls... A més, el sol que ens acompanya habitualment durant tot el passeig, és de vital importància per a l'infant, a part d'afavorir la segregació de diferents vitamines, com la D, necessàries per al bon creixement del nen, és un bon antisèptic natural. És per tot això, que a l'escola es potencia molt aquesta activitat, doncs el nadó  en surt molt beneficiat.

|