usuari 
passwd 
        

LA VALL

Amanida de pasta amb pernil dolç, blat de moro, tonyina i ou dur
Hamburguesa amb ceba confitada i amanida
Síndria

 

SEGUEIX-NOS

|

INSTITUCIÓ

Actualment, ningú es qüestiona l’anglès com a eina bàsica per a qualsevol estudiant o professional."

Obrint portes, intercanvis a l'estranger
internacional
01.09.2015
Obrint portes, intercanvis a l'estranger

La Vall és una escola trilingüe. L’esperit dels nostres inicis ha vingut avalat per la progressiva interacció entre les universitats, les borses de treball a l’estranger, etc; una mobilitat entre fronteres ... sense fronteres.

El procés d’immersió lingüística en llengua anglesa i la recerca de noves oportunitats per realitzar intercanvis s’ha anat ampliant al llarg dels anys. Des de la possibilitat de passar un trimestre a Dublín o fer les ciències en anglès durant la Primària s’ha s’ampliat el nombre d’assignatures CLIL en els cursos de l’ESO. Actualment, a més de les Science s’imparteix Technology, Social Studies, Entrepreneurship... I és que, a La Vall, la feina, l’esforç i els reptes no han estat mai obstacle!

Així doncs, al ritme que s’anaven incorporant les llengües modernes a les nostres aules –alemany primer i francès més endavant- també han anat creixent les possibilitats d’altres experiències a l’estranger. L’intercanvi amb el MädchengymnasiumJülich a Alemània va estrenar una nova opció d’ampliar la formació de les nostres alumnes -a més de la ja ben experimentada estada  a Dublín per a les alumnes de 6è i 1r ESO-: es van començar a ofertar intercanvis de quinze dies de convivència estreta amb una alumna de la mateixa edat però en un entorn diferent per a ambdues: immersió d’una estudiant estrangera a casa nostra durant una setmana i, a l’inrevés, nosaltres imbuïdes en les maneres de fer de l’altra família de tradicions diverses.

Així va néixer l’intercanvi per a les alumnes de 1r de Batxillerat amb Withington Girls’ School de Manchester, una de les més prestigioses escoles dins el “ranking” del seu país. Després, el creixement dels “exchanges” ha esdevingut tal que, enguany, tots els cursos de l’ESO poden gaudir d’aquesta experiència:  2n ESO viatja a Varsòvia i pren contacte amb les estudiants de Strumienie: una escola amb la mateixa inspiració que La Vall i sota el nostre aixopluc pel que fa l’experiència i maneres de fer. Aquest any hem encetat l’intercanvi amb Headington School d’Oxford –tot just hem viscut la primera fase-  i les alumnes de 3r d’ESO podran trepitjar una escola centenària que combina la vida d’internat i d’alumnes externes, amb les qui compartim l’intercanvi. El quadre quedarà complet quan finalitzarem les presents gestions amb els diferents contactes a França –Paris, Lyon, Nantes- i que oferiran a les nostres estudiants de francès una estada similar a la de les seves homòlogues d’alemany a 4t ESO.

Hi ha qui diu que quinze dies d’intercanvi és insuficient o serveix per ben poc. I hom pot estar plenament d’acord si el que es pretén és una mera pràctica de la llengua. Els objectius nostres van sempre més enllà: mai podríem reduir el creixement de les nostres alumnes a l’aspecte exclusivament acadèmic. Descobrir arrels diferents, maneres d’entendre la vida des d’una altra perspectiva, prioritats que no són les nostres...  la riquesa de la multiculturalitat; i, alhora, entendre la pròpia formació,  plantejar-se i donar respostes a qüestions que es formulen arrel del que es veu i es viu. A més, de la possibilitat d’establir nous lligams amb persones de diferents punts de la geografia i que fins i tot, s’allarguin en el temps: ja tenim l’alegria de posteriors trobades de les nostres alumnes amb les seves “mates” d’intercanvi. 

D’altra banda, només el fet de participar en un procés d’inscripció és, en sí, tota una font d’aprenentatges: adonar-se que el desig de viure l’experiència no pot ser només fruit d’un impuls momentani, superficial i de curt termini, si no que ha de venir precedit i acompanyat en el temps, abrandat per l’esforç i la constància; també passar per la inquietud d’una selecció esperona a veure les coses amb una major perspectiva i objectivitat sense implicacions excessives; i, fins i tot, no poder participar-hi ensenya a encaixar i no deixar-se abatre per una contradicció vers una activitat extra-curricular no essencial o necessària: un “no” d’avui pot esdevenir l’inici d’un canvi personal vers una nova fita... Les eines per a la educació mai poden limitar-se al que és palès als nostres ulls.

I si certament resulta tot un món d’experiències per a les nostres alumnes, no volem deixar d’esmentar l’empremta que ell caràcter propi de La Vall va deixant en aquelles noies que trepitgen l’escola i les seves famílies. Transmetre el tarannà de la nostra escola de famílies no és tasca de segona categoria: si preparem les nostres alumnes a ser influències positives allà on es troben, aquest és un dels efectes que de manera natural recollim per part de qui ens visita. Més d’una vegada l’exemple de coherència de les nostres famílies ha estat motiu de converses de fons, d’altres demanen per l’esperit que mou tot el que han vist després de visitar-nos ... i al llarg dels anys s’ha fet tradició que les famílies irlandeses demanin “nenes Vall” amb la certesa “d’un producte” que beneficia tot l’entorn familiar.

La qualitat humana i cristiana de La Vall és quelcom que no s’improvisa. Per això, que aquelles famílies el descobreixin en les nostres aquest caire, fa palès de la necessitat que seguim estampant el nostre caràcter propi allà on som.

L’experiència dels anys ens dóna el coixí de saber que la nostra tasca educadora no pot reduir-se a l’aula si no que, precisament, cal arribar fins aquestes lliçons que enriqueixen àmpliament la vida de les nostres alumnes, ja que és allí on realment elles juguen un paper insubstituïble. A La Vall treballem per fer créixer les eines per fer-ho: els intercanvis a l’estranger és un resultat més d’aquest esforç.


|